Det är viktigt att välja rätt planteringsplats för den bambu man tänkt plantera på friland. Arter som ursprungligen kommer från högt belägna bergsområden har tunna blad som rullar ihop sig för att minska avdunstningen när det blir soligt och varmt. Hit hör bland annat de olika varieteterna av bergbambu och glansbambu som mår allra bäst om de skuggas när det är som varmast under dagen. De höga Phyllostachys-arterna har tjockare blad och vill växa öppet och ljust, planteras de i skugga blir bamburören långa och veka och böjer sig utåt. Detta blir inte särskilt vackert och gör dessutom att växten tar betydligt större plats än om den planteras öppet och soligt

Det är inte bara kyla som kan vara ett problem för bambu på våra breddgrader utan även den korta växtsäsongen. Även om bambun klara låga temperaturer så behöver den värme för att komma igång och växa på våren och de nya bamburören måste hinna hårdna (lignifieras) innan frosten och kylan återkommer på hösten. Knoppanlagen för de nya bamburören bildas redan på hösten och de börjar växa så snart jorden blivit uppvärmd igen på våren. Eftersom vi har lerjord i vår trädgård tar det lång tid innan jorden blir uppvärmd och därför brukar vi täcka marken kring plantorna med välbrunnen kompost på hösten innan frosten kommer. Marken värms upp tidigare på våren och bambun kan komma igång att växa tidigare. I områden som ofta drabbas av barfrost tidigt på våren är det viktigt att bambun inte börjar växa så tidigt att de nya skotten skadas av frosten och man måste därför anpassa vintertäckningen efter detta.

Ytterligare en sak att tänka på är risken för stark eller byig vind som kan bryta av unga skott innan de hårdnat och man bör undvika att plantera framförallt höga sorter i utsatta lägen.

Beskärning

Det är många som hört av sig och undrat om det verkligen går att klippa bambu och det går i de flesta fall alldeles utmärkt. I Japan, men även i södra Europa, formklipper man ofta bambu för att skapa formella häckar eller för att forma solitära exemplar av de lägre arterna till låga runda tuvor. Man kan också hos vissa arter korta in sidogrenarna för att få ett tätare bladverk och skapa en pompon effekt, vilket man ofta gör i Japan med t ex Sinobambusa tootsik . Beskärning som gjorts på rätt sätt kan bli mycket dekorativ och gör också att bambu kan användas på många fler sätt i trädgården.

För att skapa en formell bambuhäck måste bambun klippas både på sidorna och i toppen. Detta gör man när de nya skotten vuxit färdigt på höjden, men innan bladen på de nya skotten slagit ut. Man klipper bort nya mjuka växtdelar, både blad, grenar och rör, och bambun kommer då att bilda fler nya blad och bli tät och grön. En bambuhäck behöver bara klippas en gång om året och tidpunkten kan variera från år till år. Skottillväxten är nämligen mycket beroende av vädret och har vintern varit mild, våren varm och vattentillgången god kommer bambun att börja växa tidigt och kan då klippas tidigare medan det motsatta naturligtvis gäller när vädret varit mindre gynnsamt.

Bambusida: 1 - 2 - 3 - 4

© BlueSage

Om knappraden till vänster saknas - klicka här

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phyllostachys aurea 'Holochrysa'

 

Thamnoclamus crassinodus 'Merlyn'

 

Fargesia utilis